TURJAK CITY

Dobrodošli na Turjak CITY!!!

03.11.2008.

MANASTIR KARANOVAC

DOBRODOŠLI-WELCOME

29.10.2008.

POD KOZAROM PRONAĐEN SPOMENIK ISPISA GLAGOLJICOM

U Donjim Kijevcima gdje su prethodno otkriveni rimska utvrda i pravoslavni manastir okružen grobljem,pronađen spomenik sa uglastom glagoljicom.....

Na arheološkom nalazištu Manastirište,u Donjim Kijevcima,pod Kozarom gdje istraživanja traju nekoliko godina,pronađen nadgrobni spomenik ispisan uglastom glagoljicom,vjerovatno iz 12 vijeka,što predstavlja veoma važan korak u istorijskim spoznajama na ovom području.   

Prethodno smo ovdje,takođe pronašli nadgrobni spomenik ispisan još starijom uglastom glagoljicom gdje se, u dativu pominjeime «Radinu...»,- navodi  arheolog Milan Đurđević koji je vođa istraživačkogtima i direktor Muzeja iz Gradiške. Glagoljica čuva popa

On kaže da je lokalitet Manastirište sada najvažnije arheološko nalazište u RS.

Inače, u Donjim Kijevcima su pronađeni temelji pravoslavne crkve, dvije brvnare,rimske vile, ekonomskog objekta i stotine pravoslavnih grobova kao i rimske urne s pepelom.Sistematskim istraživanjem ovog lokaliteta koje je u toku, nepobitno se došlodo tragova o vrlo intenzivnom vjerskom životu.

 

„Rimske utvrde i spomenici potiču iz desetog a pravoslavni iz dvanaestog vijeka i kasnije, što ukazuje da je tu prvobitno bila rimska utvrda na čijim temeljima je nastao pravoslavni manastir“kaže naš sagovornik.Ovdje je pronađen i ćirilični natpis kojeg je 1301. godine pisao pop Lomnički.Ovo svešteno lice sa prostora zapadne Bosne vezuje se za manastir Lomnicu kod Šekovića na istoku Republike Srpske.Taj pronalazak, prema tvrdnji Milana Đurđevića,baca novo svjetlo o rasprostranjenosti pravoslavne crkve u srednjem vijeku na području Bosanskog i Ugarskog kraljevstva.„Lokalitet u Gornjim Kijevcima gdje su pronađeni temelji manastirske te dvije crkve brvnare, rimske vile rustike i ekonomske zgrade,postao je vrlo značajan još 1958. godine kada je otkriven prvi natpis pisan glagoljicom iz X i XI vijeka. Tada se ovdje nije pristupilo detaljnom istraživanju kao sada i zato je sve bilo prekriveno šumom i debelim slojem zemlje“ kaže Đurđević ističući važnost crkve zidane kamenom i rimskom ciglom čiji temelji su obnovljeni.„Ona je dugačka 16,7 široka5,4 metra a priprataima širinu od 6,2 metra. U sjevero-zapadnom uglu priprate nalazi se nadgrobna ploča ispod koje je najvjerovatnije ktitorski grob. Oko njega su mnogi ulomci fresaka koje su bile u unutrašnjosti,na zidu iznad groba.U tom dijelu je pronađen i ćirilični natpis a karakteristično je da su sačuvani crkveni zidovi visoki jedan metar čija konzervacija je utoku“ pojašnjava arheolog Đurđević.Oko crkve, sa svih strana nalazi se veoma mnogo, čaki više stotina mramornih nadgrobnih spomenika.„Tokom radova otkrilismo kompletne ljudske skelete sahranjene po pravoslavim običajima. Neke dijelove poslali smo na institutu London i dobili podatke da su iz 1250 godine.Istraživanje materijalno podržavaju Ministarstvo kulture RS i Zavičajni muzej iz Gradiške. Lokalitet poznat pod imenom Manastirište,posjetio je i vladika Jefrem koji je rekao da će na ovim temeljima biti ponovo izgradjena crkva“ kaže Đurđević. Dugoročno, kada se istraživanja završe, planirano je da se Manastirište u Donjim Kijevcima pretvori u arheološki park.

Legenda o izvoru
U blizini Manastirišta nalazi se i izuzetno izdašan izvor koji koriste obližnji meštani, a priča se da nikada nije presušio, bez obzira na velike suše, zemljotrese i klimatske promene. O tom vrelu postoji više legendi, a prema jednoj, kada su Turci srušili manastirsku crkvu, a zvono čiji se prodoran zvuk čuo u celom Potkozarju udarilo o zemlju, sa tog mesta potekla je voda.
Narod, koji ovde sve više dolazi, obavezno svraća na izvor gaseći žeđ i prepričavajući davnašnju legendu.

 

TURJAK CITY


MOJI LINKOVI
MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
6471

Powered by Blogger.ba